ויהי אור

אנחנו מתקרבים לימים הקצרים ביותר בשנה.

אז מה שלומכם? איך אתם מרגישים בתקופה הזו?

האם גם אתם חווים את ירידת האנרגיה והגעגועים הביתה?

האם גם לכם בא להישאר עוד קצת במיטה החמה?

אם כן, אז אני מקווה שברור לכם שאתם לא לבד. עוד מימי ההיסטוריה הקדומים נערכו טקסי אור בזמן הזה של השנה. כיום זה מוסבר ע”י כל מיני אירועים היסטוריים שהיו או לא היו, אבל הצורך שלנו באור והפחד מפני החושך הוא אוניברסלי מה שגרם גם לאבותינו להתקבץ יחדיו ולהדליק מוקדי אור רבים ככל האפשר כדי לגרש את החושך.  זוכרים את השיר ״באנו חושך לגרש, כל אחד הוא אור קטן וכולנו אור איתן״? השיר הזה מבוסס בדיוק על המנהג הקדום הזה.

אז אתם שואלים ודאי למה? מה יש באור שכל כך חשוב לנו? ולמה האור הטבעי עדיף על פני האור המלאכותי?

בני אדם רגילים לתפקד ולנהל את חייהם באור ולישון בחושך. איכות האור הטבעי במהלך היום והתאורה המלאכותית בשעות הערב משפיעים על ההרגשה הנפשית של השוהים בחלל ובכך משפיעה גם על מהלך חיינו. תאורה סביבתית מסייעת למוחינו לקבוע מתי על גופנו להיות פעיל, מנטלית ופיזית, ומתי עליו לנוח. הגוף מפריש הורמונים בהתאם לכמות האור שאליו הוא נחשף. כשגופנו שרוי בחושך הוא משחרר הורמון המעודד שינה בשם מלטונין הגורם לנו להרגיש מנומנמים. במצב רגיל זה יקרה כל 24 שעות, אך המעגל משתבש כאשר הימים מתקצרים ומחשיכים.

במילים אחרות, אפשר לומר שכמות האור הנמוכה שאנו נחשפים אליה, משבשת לנו את תפיסת היום והלילה וכתוצאה מכך נפגע מחזור הערנות שלנו. כשהתאורה חלשה, הגוף מפרש שצריך לנוח, בעוד שבפועל מדובר בשעות הפעילות שלנו. אז נוצר ניגוד קוגניטיבי, המביא עימו סימפטומים שונים כמו עייפות, דיכאון, תחושה של אובדן חיוניות, בדידות ואף בריאות רופפת.

למה אור טבעי עדיף על פני אור מלאכותי? אור השמש מורכב מכל צבעי הספקטרום שיחדיו יוצרים אור לבן (חשיבות הצבעים והשפעתם על הבריאות הפיזית והנפשית זה נושא בפני עצמו). התאורה המלאכותית (חוץ מנורת ליבון) עשויה מצבע אחד או מספר מוגבל של צבעים ולכן ההשפעה שיש לאור הזה פחותה באיכותה על פני האור הטבעי.

הבעיה שלי בתור ישראלית (אני מאמינה שאני לא היחידה כאן), היא לא רק אורכם של הימים ההולכים ומתקצרים, אלא גם נוכחות החושך במהלך היום, כשנוצר הצורך להדליק אור באמצע היום.

למה אנחנו, הישראלים, מודעים יותר לצורך שלנו באור? אני מדגישה את המילה מודעים כיוון שמידת האור משפיעה עלינו בצורה אוניברסלית ולאו דווקא אתנית או אישית. אז כפי שציינתי, אנחנו באמת מודעים יותר לצורך באור, כי בארץ לא רק שההפרשים בין אורך היום בקיץ ובחורף אינו קיצוני כמו בהולנד, אלא שיש לנו באופן כללי יותר אור. כשאדם רגיל למותרות והן נגזלות ממנו, הוא מודע לחוסרן יותר מאשר אדם שנולד לתוך החסר.  

מצחיק שעוד בשנת הלימודים הראשונה שלי, כשהייתי צריכה לעצב סטודיו לסטודנט, עיצבתי אותו עם חלונות גדולים. כשהגעתי עם המודל הזה למכללת ויצ״ו בחיפה , הם מיד טענו שהעיצוב שלי מאוד הולנדי. באותם ימים לא הבנתי למה התכוונו, אבל מאוחר יותר כשלמדתי את ההיסטוריה של האדריכלות בתל אביב, גיליתי שגם אדריכלי הבאוהאוס הראשונים שהיו יוצאי גרמניה, אשר בנו את תל אביב, עיצבו באותה הגישה של החלונות הגדולים והמרפסות. מה שמוכיח שלפני שמגיע הידע המנטלי, יש את הצורך הפיזי הראשוני באור.  

חלונות גדולים פה באירופה הם עניין של חובה כדי שיהיה אפשר לקלוט כמה שיותר אור שמש במהלך היום. כשחיפשנו בית בהאג התאהבתי בבית שלנו ממבט ראשון. זאת למרות שהסלון היה חצי בגודלו ממה שהתרגלנו בדירותינו הקודמות. היו מספר סיבות להתאהבות הזו, אך העיקרית שבהן היתה היותה דירה פינתית שחודר אליה אור שמש ישיר מהזריחה עד השקיעה. כשנוספו לנו שתי בנות והבית הפך  לצפוף, לא יכולתי אפילו לדמיין לעבור לבית עם פחות אור שמש.

לפני כמה שנים פגשתי מישהו ששאל אותי: ״מה מייחד אותך משאר מעצבי הפנים? למה שאקח אותך ולא אחר? מזלי שהוא לא היה לקוח פוטנציאלי אלא בן זוג של חברה! לא היתה לי אז תשובה קולעת ומוכנה לשליפה. אז הלכתי לחבר אחר ושאלתי אותו לדעתו והוא ענה מיד: ״הרי זה ברור! אותך מייחד האור והצבע שאת מכניסה לתוך החלל!״ מאז יש לי תשובה מוכנה לכל המי ומי שינסה להתקיל אותי שוב עם שאלות של ראיון עבודה.

אתם בטח תוהים ושואלים כיצד אפשר לעצב בית עם אור? דבר ראשון, כשאתם באים לבחור בית, אתם צריכים לבדוק את כיווני האור הטבעי ואת כמות האור החודרת בשעות שאתם מבלים בבית. לי למשל, חשוב שהאור יחדור במהלך היום כיוון שאני עובדת מהבית. אם אתם מבלים את היום בעבודה או במקום אחר מחוץ לבית , חשוב לשים לב שבשעות שאתם חוזרים הביתה, יחדור האור הטבעי לאחד החללים המרכזיים של הבית בו אתם שוהים בעיקר.

אם התאהבתם בבית בגלל מיקומו או תכונות אחרות בו, אבל חסר בו אור , אפשר לחשוב על האפשרויות הבאות :   

  • האם יש אפשרות להוספת חלונות או להעצמת האור שחודר?
  • אילו צבעים יהיו לקירות?

אנשים חושבים שצבע קירות לבן זה קר ומנוכר, אך האם ידעתם שלבן מכפיל כל קרן אור שחודרת פנימה וגורם לחלל תחושה של גודל ואור? אני לא מדברת על בית סטרילי אלא רק על קירות לבנים ורצפה בהירה. הצבעים שיגרמו לכם נוחות ואושר, יכולים לבוא מאלמנטים אחרים ולאו דווקא בצבע הקירות.

אם אין אפשרות לאור טבעי לחדור פנימה, נאלץ להשתמש בתאורה מלאכותית. התאורה הינה אומנות בפני עצמה כשבידי האדריכל היכולת לשלוט באור ולנצלו להדגשה, הסתרה והעצמה.

הוספת חלונות העצמת את האור

ועכשיו אתן לכם מספר טיפים כלליים על תאורה בחללים שונים:

מטבח – שאפו לרמת אור גבוהה כדי להקל על הראיה ולשמור על ערנות לאורך זמן .יש עדיפות לשימוש בנורות בעלות גוון חם . כדאי גם למקם את התאורה  בצורה שלא יווצר צל.

מטבח – שאפו לרמת אור גבוהה

סלון – יש להשתמש בתאורה חזקה כי הסלון מיועד לפעילות חברתית. בעבר נהגנו להאיר את הסלון עם נורות ליבון או הלוגן, שהן המקור המלאכותי הדומה ביותר לאור השמש. כיום השימוש בסוג התאורה הזה מוגבל ותאורת לד תפסה את מקומם. הטכנולוגיה משתפרת במהירות וכיום יש נורות לד המפיצות אור מספיק חזק. בחללים שלא חודר מספיק אור טבעי, אני ממליצה בדרך כלל על מנורת לד המורכבת משלושה עד שמונה צבעים. זה לא כדי ליצור אווירת דיסקו בבית אלא כדי לאפשר לאיכות האור להתקרב כמה שיותר לאור הטבעי. כאשר אנחנו מכוונים את כמות הצבע בצורה שווה לכל צבע, נקבל יחד אור לבן. כמובן שאם אתם מעדיפים תאורה יותר חמה, אפשר לתת לצהוב משקל קצת יותר מאחרים.

סלון – השתמשו בתאורה חזקה כי הסלון מיועד לפעילות חברתית

כדאי שתדעו, על התאורה להיות חזקה כדי להעניק תחושה של מרחב, אבל אסור שתהיה בוהקת או מסנוורת. סינוור יוצר חוסר נוחות ורוגז. ניתן להימנע מכך על ידי שימוש בתאורה לא ישירה שמכוונת את האור כלפי התקרה או הקיר או לחילופין, לווסת את התאורה על ידי עמעם.

 כמובן שלצד התאורה הכללית, יש צורך גם בתאורה רכה יותר ליצירת אווירה ולצפייה בטלוויזיה.

חדר שינה – עדיפות לתאורה רכה, עמומה ואינטימית שתכין את גופנו לקראת השינה. רצוי להשתמש בעמעם (דימר).  מומלץ שלצד התאורה הכללית על התקרה תהיה גם תאורה חלופית על השידות או על הקיר כדי שלא תאיר ישירות על הישנים.

חדר שינה – תאורה רכה, עמומה ואינטימית שתכין את גופנו לקראת השינה

 

 

חנוכה שמח ומלא אור!

 

הגיעה להולנד בעקבות האהבה ועדיין פה בעקבותיה.
מאז 2001 בעלת תואר ראשון באדריכלות פנים ועיצוב רהיטים מאקדמיית אוטרכט.
ב16 שנים האחרונות גרה בהאג ועובדת כעצמאית.
יש לה בלוג באנגלית ועכשיו מנסה כוחה בכתיבה בעברית לעיתון דאצ׳טאון.
יש לה שתי בנות בנות 13 ו-11.
חברת ועד קהילת רוטרדם-האג-ברדה.
עזרה בהקמת קבוצת פעילות לנוער בני הקהילה בגילאים 11-14.
ב 2013 קיבלה תעודת הוראה ביוגה לילדים וכעת מעבירה שעורי יוגה פעם בשבועיים לקטנטנים בבית החינוך של הקהילה.
אתם מוזמנים לבקר באתר של נופי : www.noffi.nl

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*