פוליטיקה בהולנד – איך זה בעצם עובד?

“החדר הראשון”, “החדר השני”, בית המלוכה –מה תפקידם במערכת הפוליטית בארץ השפלות?

על מנת להבין את המערכת יש ראשית להבין את תפקידו של בית המלוכה “Oranje-Nassau”.

טכנית, לשליט הולנד היה (את לשון העבר נסביר בהמשך) הרבה כוח. חוקת הולנד (נחתמה בסוף המאה ה-18) מכירה בבית המלוכה כשליט העליון של הולנד, ובכך שהמלך ושרי הממשלה הם הממשלה כולה (למרות שלמעשה המלך והשרים מתנהלים עצמאית), בה השליט חותם על חוקים על-מנת להכניסם לתוקף.

המלך (או המלכה) חסין, ואינו נושא כל אחריות לתוצאות חקיקה כל שהן. לעומת זאת, שרי ממשלתו אינם חסינים ויכולים לשאת בתוצאות. לכן כאשר יש אי-הסכמה בקשר לחוק כל שהוא או תוצאותיו, אי אפשר לתקוף או להעביר ביקורת על המלך אלא רק על השרים שפועלים בשם הממשלה (הכוללת את המלך). זאת אומרת שהממשלה היא גוף אחד הדובר באחידות.

 

מלבד המלך, ממשלת הולנד מורכבת מפרלאמנט וסנאט, שנקראים בהולנדית Eerste & Tweede Kamers, בעברית: “חדר הראשון” ו”חדר השני”. הפרלאנמנט, ה”חדר השני”, הוא המקום שבו החקיקה והפוליטיקה מתרחשות. הסנאט, ה”חדרר הראשון”, קיים רק על-מנת לאשר (או לדחות – אך לא לשנות) חוקים לפני שהם מגיעים לשולחן בית המלוכה, אך אין הסנאט מסוגל ליזום חקיקה. בסנאט יש 75 מושבים. חברי הסנאט עובדים על בסיס משרה חלקית ולכן מקבלים משכורת השווה לכרבע ממשכורתו של חבר פרלאמנט.

 

הפרלאמנט, ה”חדר השני”, הוא זירת הפוליטיקה האמיתית: דיונים וכנסים הם יום-יומיים. לפרלאמנט ההולנדי יש 150 מושבים. על מנת ליצור קואליציה, נדרשים לפחות 76 מושבי פרלמאנט. כל יוזמת חקיקה מגיעה מהפרלאמנט ועוברת לסנאט ולבית המלוכה אך ורק אחרי שהפרלאמנט קיבל את אותה יוזמת החקיקה ברוב מכריע. מיקומו הפיזי במרכז האג משקף את עמדתו: הוא המרכז האמיתי של הפוליטיקה ההולנדית, שבו גם שרי הממשלה נוכחים.

 

חוק שנכנס לתוקף עובר את שלושת השלבים הבאים: (1) הצבעה בפרלאמנט, (2) הצבעה בסנאט (3) וחתימת המלך. מעמדו של המלך מגביל את כוחו בעניין זה: מכיוון שחוקתית המלך ושרי הממשלה הם גוף אחד הדובר בקול אחד, המלך אינו יכול לסרב לחתום על חוק ששרי ממשלתו קיבלו והעבירו בפרלאמנט, כי החוק הועבר גם בשמו.

מאזן הכוחות בהולנד השתנה דרסטית ב-2012. עד אז לא היה קבינט שלא אושר על-ידי בית המלוכה, אך במרץ 2012 איבד על-פי חוק בית המלוכה זכות זו, מה שהוביל לנפילת הקבינט ובחירות מחדש בזמן שיא של 53 ימים לאחר הנפילה (והחייאת הדיון בקשר לקייומו של בית המלוכה). כיום לבית המלוכה יש כוח סמלי בלבד (והרבה כסף).

 

 





אוריה בעל תואר שני במדעי המדינה ויחסים בינלאומיים מאוניברסיטת ליידן ומתמחה בקונפליקטים אסימטריים. נולד בהולנד, עבר לארץ בגיל שנתיים וחזר להולנד ב-2002 עם משפחתו. הוא אוהב להתפלסף ולדון בתאוריות יחסים בינלאומיים, לטעום וויסקי וקפה, אוהב ספורט, צילום, עיצוב גראפי וג'אז.



    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*